Staat vooral bekend als het rijstcentrum van Suriname. Vroeger bevond zich er de staatsonderneming stichting Machinale landbouw (SML) het is opgericht door Nederlandse Landbouwhogeschool Wageningen als project met doel Nederlandse boeren aan te zetten om rijst te verbouwen in Suriname, het is daarom ook niet raar dat de naam Wageningen af stamt van de Nederlandse stad Wageningen in de provincie Gelderland. Door de Tweede Wereldoorlog stagneerde de tot dan toe geringe rijstexport van Suriname naar Europa. Na de oorlog besloot de Nederlandse regering na te gaan in hoeverre er mogelijkheden waren voor gemechaniseerde, middelgrote rijstbedrijven in Suriname. De eerste experimenten in de Clara polder waren succesvol. De vruchtbare kleigrond in de nabijheid van de Nickerie rivier bleek erg geschikt voor de natte rijstbouw en uit de nabijgelegen Nannizwamp kon voldoende water worden betrokken voor de irrigatie van de polders
Om meer oogsten per jaar te realiseren werden nieuwe rijstsoorten gekweekt met een kortere groeiduur. De veredeling van de zaden werd een groot succes. Spoedig bezorgden de wonderzaden Suriname en de SML wereldfaam in de rijstsector. Men ontwikkelde een manier om de rijst te zaaien, te bemesten en te bespuiten per vliegtuig.Tegen zoveel mechanisatie konden de kleine Hindostaanse en Javaanse familiebedrijven niet op. Het inzaaien en uitplanten van de rijstplantjes gebeurde bij de kleine bedrijfjes nog met de hand. Bovendien konden de kleine landbouwers hun eigen transport niet regelen en waren ze afhankelijk van opkopers die door hun machtspositie een veel te lage prijs voor de rijst betaalden. Slechts enkelen konden de overstap naar machinale landbouw maken.
Na 1975 keerde de situatie. De inmiddels tot Surinaams staatsbedrijf gemaakte SML bleek niet te kunnen concurreren met de flexibele particuliere rijstbedrijven. Een verstikkende bureaucratische bedrijfsvoering belemmerde de besluitvorming van het staatsbedrijf. Als staatsbedrijf kon de SML niet hosselen. De exportwinsten werden opgeëist door de overheid en geld voor investeringen bleef uit. Half jaren 80 draaide het bedrijf goed eind jaren 90 was SLM opgeheven en ontstond Surinaamse Rijst Organisatie (SRO) met ongeveer 5.000 hectare bebouwbaar areaal in bezit. Tegenwoordig is het bedrijf overgenomen door een particulier en voor een groot gedeelte opgeknapt.
Wageningen was in die tijd van de welvaardende SML, erg luxe er ontbrak niets, er was een hotel, zwembad, en een grote sportzaal waar diverse clubs uit verschillende plaatsen kwamen sporten. Sinterklaas werd er gevierd cricket gespeeld zelf een dans groep die met andere dorpen een dans competitie aanging. In de plaats wonen ongeveer 3000 mensen. In het huidige Wageningen is een politiepost, bestuurspost en dokters standplaats van het district Nickerie. Tevens kent de plaats een landingsbaan voor vliegtuigen (luchthavencode: AGI). Als je Wageningen bezoekt zie je een beeld van een slavin met een afgehakte borst. Het enorme kunstwerk is een verwijzing naar een van de gruweldaden van de mythische slavenhoudster Susanna du Plessis, die haar echtgenoot een borst van de slavin Alida zou hebben geserveerd om hem zo te straffen voor zijn promiscue gedrag. Het beeld werd opgericht in 1973 ter ere van 110 jaar afschaffing slavernij. Jaarlijks wordt Alida middels een feestelijke missverkiezing op 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, herdacht.
Wageningen heeft een gemengde bevolkingssamenstelling: geen enkele bevolkingsgroep heeft een meerderheid. Er wonen Creolen, Hindoestanen, Javanen, inheemsen, Marrons. In Wageningen is er ook een atelier van houtbewerker en musicus Armand Masé. De heer ‘Mantje’ maakt mooie houten beelden en kleine panelen, waarop diverse tafereeltjes zijn gekerfd. Tevens levert hij werk in opdracht.