Het ligt aan de rechteroever van de Surinamerivier, op slechts 5 kilometer verwijderd van Paramaribo. Peperpot is één van de oudste plantages van Suriname die tot 1998 in productie is gebleven. De plantage bestond al voordat de Zeeuwen in 1667 Suriname op de Engelsen veroverden. In 1655 werd er als eerst suikerriet verbouwt door een Engelse planter. In 1692 kwam Simon van Halewijn uit Nederland naar Suriname, vlak daarna is Peperpot opgericht en groeide uit tot meer dan 700 akkers.
Op de akkers werd eerst tot 1702 tabak geteeld daarna stapte men in over naar cacao en omstreeks 1720 op koffie. Op de plantage werkten gemiddeld zo’n 126 slaven, 6 dagen per week en in de oost tijd ook vaak s ’nachts. Iets meer dan de helft werkte als veldslaaf. Een veldslaaf bewerkte gemiddeld 1 hectare koffiebomen en produceerde ongeveer 300 kg koffie per jaar. Het zwaarste werk was het graven en jaarlijks uitbaggeren van waterwegen. Dit werk werd alleen door volwassen mannelijke slaven gedaan.
Het was dus niet raar dat er meer slaven stierven dan geboren werden. Het economisch belang voor de slaveneigenaren was groot om de slaven in goede werkbare conditie te houden, daarom werd er toch aandacht besteed aan voeding en gezondheid. De naam Peperpot is waarschijnlijk afgeleid van de soep. Deze soep heette peprewatra waarschijnlijk door dat het hoofd bestanddeel van de soep uit peper was gemaakt. De soep werd na het werk in de kappa klaar maakte.
In 1863 kregen de 51 slaven die nog werkzaam waren op de plantage hun vrijheid. De plantage-eigenaren ontvingen een uitkering van de Nederlandse koloniale overheid voor de vrijverklaarde slaven. Hierna namen contractarbeiders hun plaats in. De eerste contractarbeiders waren de Chinezen. Toen kwamen de Hindoestanen en daarna de Javanen. Ook kwamen er Creolen uit het binnenland om te werken als contractarbeider. In 1994 is de plantage Peperpot gesloten.
Na de sluiting ontstond er een primair bos dat Peperpot ook tot natuurpark heeft gemaakt. Er zijn nog een aantal gebouwen bewaard gebleven voormalige directeurswoning, de officierswoning. Het woonhuis van voormalige opzichter van Plantage Peperpot. De koffieloods (anno 1800) werd gebruikt als droog- en opslagschuur en staat naast voormalige directeurswoning. De koffiefabriek. De enige koffie en cacaofabriek die in Suriname aanwezig is.
Peperpot is een aanrader om heerlijke te vertoeven. In het Sranan Tongo heet de plantage “pepre patoe”. In Peperpot Natuur Park kunt u wandelen, fietsen, kanoën en vogels bekijken. Op dit moment (2015) wordt door de Surinaamse Cultuurmaatschappij B.V. toegezien op onderhoud en beheer van plantage Peperpot. Samen met het WNF wordt 700 Ha beschermd als natuurgebied en is hier het Peperpot Nature Park gevestigd. In 2010 is het oorspronkelijke plantagehuis en omliggende panden verkocht aan een ondernemer. Hier is nu het Plantage River Resort gevestigd.
Familienamen Emancipatie 1863; Beauregard, Bergschot, Bergstein, Bertrand, Boerhaaf, Boston, Broos, Dageraad, Dandy, Echteld, Hilbrand, Hodge, Landsrust, Lee, Monitor, morgenster, Proctor, Stekenburg, Sumter, Veeders, Wilder, Zevenbergen.