Holi Phagwa of Phagwa, is een Hindoestaanse lentefeest dat ook wel het “festival van kleuren” wordt genoemd. Het is een hindoeïstisch feest dat ieder jaar rond de maand maart wordt gevierd. Het is een combinatie van een lentefeest, nieuwjaarsfeest en ze vieren de overwinning van het goede op het kwade met de aanbidding van specifieke hindoegoden.
Grote aantallen mensen in Suriname zijn afstammelingen van Indiase immigranten, die hun religie, cultuur en feestdagen met zich meebrachten. Een van die hindoe-feestdagen, “Holi Phagwa”, heeft de nationale status in Suriname. Op deze kleurrijke manier wordt door de Hindoes het nieuwe jaar ingeluid. Tijdens het feest wens je elkaar: Subh Holi.
De belangrijkste tradities zijn, onder andere een paar dagen voor het Holi Phagwa feest wordt er een brandstapel gemaakt en de Pandit bepaalt op welk uur de Holika in brand gestoken wordt. Deze brandstapel is een soort toren en bestaat uit vele houtpallets met palmbladeren. De verbranding kun je ook in Suriname met eigen ogen bewonderen.
Daarnaast verzamelen Hindoes zich bij tempels of bij huizen van familie om volksliederen te zingen genaamd “Chowtal”. Chowtal bestaat uit twee tegenover elkaar liggende rijen zangers, afwisselend zingend te midden van drumbeats, ritmes en sterke contrasten tussen ingetogen en opgewonden liedjes.
En als laatste het bespatten van mensen met een rode vloeibare kleurstof genaamd “abeer”, die verondersteld wordt het bloed van de kwaadaardige koning Kiranya te vertegenwoordigen, die levend werd verbrand voor zijn misdaden tegen zijn eigen volk.
Veel niet-hindoes in Suriname kunnen het niet laten om mee te doen aan de kleurrijke, speelse chaos die plaatsvindt tijdens Phagwa. Is ook een officiële feestdag in de nabijgelegen Caribische landen, zoals Guyana en Trinidad en Tobago.