In oktober of november vieren Hindoes sinds de oudheid over de hele wereld het lichtjesfeest. Andere namen van Divali zijn Deepavali of Deevali.Tijdens Diwali worden lichtjes aangestoken niet alleen binnen maar ook buiten het huis. De symbolische betekenis is de overwinning van het goede over het kwade.
Diwali is een familie feest en gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten en vuurwerk. De bijbehorende ceremonies zijn er om voor geluk in het huis te zorgen. Het wordt altijd in de maanden oktober of november gevierd. De datum wordt bepaald met de hindoekalender en valt elk jaar op een andere dag.
Men bidt voor het goede, waarbij er wensen voor het nieuwe jaar worden geuit. Dit gebeurt allemaal in huiselijke sfeer, met het gezin. Tegen een uur of zes, wanneer de schemering begint te vallen, worden de lichtjes aangestoken.
Deze kleine kaarsjes op kleine aardewerken schaaltjes worden diya’s genoemd en zijn door heel het huis en op het erf verspreid. Hiermee halen de mensen het licht in huis en verdrijven ze het donker.
Divali wordt eigenlijk in 5 dagen gevierd. Het unieke van Divali is het harmonieuze van de 5 filosofieën. Als we elke van deze 5 dagen vieren met ware begrip, dan zal dit ons leven verrijken. Elke dag heeft zo zijn eigen rituelen en mythes:
De eerste dag is genoemd Dhanteras, deze valt op de 13e dag van de maand Ashwin. Het woord Dhan betekent rijkdom.
De tweede dag is bekend als Chotti Divali (kleine Divali), deze valt op de 14e dag van de maand Ashwin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.
De derde dag van het feest Divali is de meest belangrijke dag van de Laxmi-puja, welke geheel in het teken staat van de godin Laxmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedige dag god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.
De vierde dag is genaamd Padwa, welke de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartelling van de Hindus.
De laatste van de 5 dagen is bekend als Bhaiya-Dooj. Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.