Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werd de vraag naar landarbeiders in Suriname groot. Voor het eerst kwamen er ongeveer 80 moslims uit Brits-Indië met Lalla-Rookh in Suriname aan. Ondanks dat de moslims tewerkgesteld werden op verschillende districten, bleef het onderlinge contact intensief en ze besloten samen om een kleine moskeeën te bouwen.
Op zondag 17 november 1929 werd de Surinaamse Islamitische Vereniging (S.I.V.) opgericht met ongeveer 600 geloofsgenoten uit geheel Suriname. Samen besloten ze een nieuwe moskee te bouwen op het perceel aan de Keizerstraat, welke werd ingewijd in augustus 1932.
Daarnaast gingen ze kennis vergaren en kwamen terecht bij Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam, Het contact resulteerde erin dat de S.I.V. de leerstellingen en principes van de hervormer van de 14e eeuw en stichter van de Ahmadiyya Beweging, Mirza Ghulam Ahmad werden overgenomen, dat wil zeggen dat zij geloofde in de eenheid van Allah en dat de profeet Mohammed (vrede zij met hem) ongetwijfeld de laatste boodschapper van Allah is geweest.
In 1970 kwam het idee om de inmiddels 50 jaar oude houten moskee aan de keizerstraat te verbouwen. Geheel volgens Islamitische traditie bestaat het ontwerp uit een grote middenkoepel, 4 minaretten en een kibla. Het bouwwerk is ca. 29 m hoog, de grootste diameter van de middenkoepel is ca. 10 m. De officiële inwijding vond plaats op 27 juli 1984.
In de jaren negentig werd het terrein tussen de moskee en de synagoge aangekocht. Dit resulteerde natuurlijk erin dat onze broeders van joodse afkomst onze directe buren werden. Onze unieke en vreedzame relatie met onze oosterburen, welke tot uiting komt in het vredig naast elkaar staan van een moskee en een synagoge, mag tot heden toe als een goed voorbeeld voor de hele wereld dienen.
De internationale moederorganisatie van de Ahmadiyya beweging zetelt in Lahore Pakistan.
Daarnaast zijn er ook zusterorganisaties in de Verenigde staten van Amerika, Guyana, Trinidad, Zuid Afrika, India, Fiji, de Fillipijnen en natuurlijk in Europa waaronder in Nederland, Duitsland en Engeland.