De kathedraal is geheel uit hout opgetrokken en behoort tot een van de grootste houten kathedraal in zuid Amerika. In 1826 stond er een oud joods theater ‘De Verreezene Phoenix’, in 1882 werd het gesloten wegens bouwvalligheid en omgebouwd tot kerk en ingewijd tot de St. Petrus en Pauluskerk.
De buitenkant van de Kathedraal is geïnspireerd op Onze Lieve Vrouw Van Altijddurende Bijstand te Roosendaal en redemptoristenkathedraal te Boston. Het ontwerp is van redemptorist frater Frans Harmer en het interieur ontwerp van Paters Borret en Eijsink en monseigneur Schaap.
Het bestaande gebouw bleef staan en werd gebruikt tijdens de bouw als steun en bouwsteiger. Op 10 juli 1885 was de St Petrus en Paulus kathedraal nog niet af maar wel ingezegend. In 1901 werden de neo gotische houten spitsen van 40 meter lang op de torens gezet. In 1926 werd de kathedraal van buiten geschilderd in de kleuren grijs en geel.
Binnen in de Kathedraal volledig uitgevoerd in Ceder hout. In 1921 werd de Tilburgse Pater Donders die op de begraafplaats begraven lag is in de linker bijvleugel bijgezet. Bij de totstandkoming van het bisdom in 1958 werd de kerk een kathedraal. In 2014 werd de kathedraal door nuntius Girasoli verheven tot basiliek.
Na een grondige renovatie die van 1977 tot 1979 duurde, begon het gebouw na enige jaren toch nog over te hellen. In 1989 werd de kathedraal gesloten voor publiek. In het midden van de jaren negentig stelde het Vaticaan fondsen beschikbaar om het gebouw weer recht te zetten. In 2002 werd begonnen met het herstel.
Stichting help Peerke Donders en het Europees ontwikkelingsfonds zorgde er voor dat de restauratie 2007 kon beginnen. Stichting Jacques de leeuw deed een schenking voor het opknappen van het interieur. Op 13 en 14 november 2010 werd de kathedraal na meer dan 21 jaar heropend en opnieuw ingezegend. Het kerkorgel is tussen 1889 en 1890 gebouwd door Micheal Maarschalkerweerd.
Westtoren bevinden zich drie klokken genaamd “Alphonsus”, “Rosa” en “Johannes” en ze zijn in de tonen sol-si-re. De klokken zijn gemaakt door Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. De “Johannes” is de zwaarste klok en weegt 827 kilo. Op zon- en feestdagen en andere speciale gelegenheden worden alle drie geluid.