De Palmentuin behoorde vroeger gedeeltelijk tot de achtertuin van het presidentieel paleis.
In de 19e eeuw was de tuin dé plek voor een romantische avondwandeling of een geheime afspraak van de blanke elite.
De tuin staat vol koningspalmen, die daar werden geplant in opdracht van Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck.
Hij was Gouverneur van Suriname van 1683 tot 1688. Sinds het begin van de 20e eeuw is de palmentuin opengesteld voor het publiek. Cornelis van Aerssen van Sommeldijck planten de koningspalmen voor zijn overleden vrouw.
Achteren in de Palmentuin kom bij een soort heuvel met een gemetselde trap naar boven eromheen staan hoge bomen, Bovenop de heuvel ligt een eenvoudig graf met een gietijzeren hek eromheen. Op 10 OCTOBER 1896 is daar Siekea Anna de Haas begraven. Zij is de echtgenoten van Warmolt Tonckens zijn vader was dominee in Peize. De vader van Sieke heet Roelof de Haas hij was ook dominee in de plaats Ommelanderwijk bij Veendam.
Door toenmalig gouverneur Hendrik Jan Smidt werd Warmolt Tonckens in 1886 als gouvernementssecretaris naar Paramaribo gehaald. in 1896 kreeg Tonckens zelf de hoogste post in Suriname. Siekea en hun twee dochters kwamen in 1895 naar Suriname. Na amper een jaar overleed Sieke op 46 jarige leeftijd in Suriname. Achter in de Palmentuin, die toen nog bij het Gouvernement hoorde en niet openbaar toegankelijk was, liet Warmolt voor zijn vrouw een hoge grafheuvel opwerpen. De plek die Warmolt dagelijks bezocht.In 1903 keerde hij met de kinderen terug naar Nederland.
Aan de zijkant van de Palmentuin staat het standbeeld van Henck Arron een bekend Surinaams politicus. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk, en werd Arron de eerste premier van de Republiek Suriname en tevens minister van Buitenlandse Zaken.
Een andere beeld dat zeker opvalt is van het knielende jongetje gemaakt door Jozef Klas. De sokkel bevat een intrigerende boodschap: ‘Dit monument wordt opgedragen aan mijn zoon Ruben die omkwam door verstikking in een koelkast in 1966. Het is een waarschuwing aan de Surinaamse gemeenschap om beter op hun kinderen te passen.’
De palmentuin is een plek met veel geschiedenis en waar je ook heerlijk door heen kan wandelen.