Deze historisch dag werd voor Surinaamse een nationale feestdag.. De naam Emancipatie dag ‘Manspasi’,. ‘Keti Koti’ ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. Ook bekend onder de naam ‘Dag van de Vrijheden’ en ‘Kettingsnijden’.
Door de jaren heen waren er verschillende meningen hoe de dag genoemd moest worden. De stadscreolen waren niet blij met de nieuwe benaming omdat die hen beroofde van hun eigen authentieke Ketie Kotie Dee. De Javanen en Hindoestanen zagen in de nieuwe benaming een handigheid van de creolen om hun vrijheidsdag aan de andere bevolkingsroepen op te leggen. En de Marrons waren van oordeel dat zij lang voor 1 juli 1863 hun vrijheid hadden bevochten en dat 1 juli voor hen geen gedenkwaardige dag kon zijn. Iedereen gebruikt de naam die hem of haar het beste uitkomt. Vandaar die veelheid van namen.” Maar officieel is de naam bij de wet vastgelegd als “Dag der Vrijheden”.
Vijfenveertig jaar nadat de slavernij was verboden kwamen ongeveer 40.000 (Afrikaanse) slaven vrij. Het zware werk op de plantages moesten ze echter nog tien jaar blijven doen, al was het dan tegen betaling.
Ter gelegenheid van 100 jaar Keti Koti werd in 1963 in Paramaribo een standbeeld onthuld. Dit beeld stelt Kwakoe voor, een weggelopen (en weer gevangen genomen) slaaf die het symbool werd voor de drang naar vrijheid. In de Afrikaanse traditie is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwakoe. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.